הרפואה הסינית המסורתית ואומנויות הלחימה של המזרח, נקשרות זו לזו בפילוסופיה הסינית והולכות יחדיו לאורך ההיסטוריה.
עפ”י הרפואה הסינית העתיקה, גוף האדם הוא בבועה מיקרו-קוסמית של הטבע ומחלה נוצרת כתוצאה מחוסר הרמוניה איתו.
עפ”י תיאוריה זו, גוף האדם מרושת בתעלות אנרגטיות (מרידיאנים) בלתי נראות, המובילות את תמצית החיים ״צ’י״ (בסינית) או ״קי״ (ביפנית) מהאיברים הפנימיים לגפיים וההיפך. הצ’י מקושר לאנרגיית הגוף הן במישור הנפשי והן במישור הגופני ומשמש כגורם מחבר בין הגוף לנפש.
בכל מרידיאן קיימות נקודות המשמשות כמרכזים אנרגטיים (נקודות דיקור – נקודות לחיצה) ומפעילות את המרידיאנים.
סה”כ קיימות 365 נקודות קלאסיות ועוד מאות נקודות מודרניות. עפ”י התיאוריה הסינית, מחלה נוצרת כתוצאה מחסימה של אנרגיית הצ’י הזורמת במרידיאנים ומחוסר הרמוניה של הגוף עם הטבע. בעזרת החדרת מחטים זעירות בנקודות מסוימות על פני המרידיאן, ניתן לשחרר צ’י תקוע, להניעו ואף לכוון אותו לכיוון מסוים רצוי, פעולה המביאה לאיזון אנרגטי של הגוף ושיפור פיזי ונפשי. אותה נקודה היכולה לרפא, בתנאים מסוימים, עלולה להזיק, ואת התכונה הזו ניצלו אומני הלחימה. אם כך, לוחם טוב עשוי להיות רופא טוב או להיפך. ואכן, עובדה היסטורית ידועה היא שמיטב הרופאים במזרח הרחוק בעבר, היו גם אומני לחימה ידועים. מובן שאופי הגירוי של הנקודות שונה בין דיקור במחט עדינה או לחיצת שיאצו לשחרור או הנעת צ’י תקוע, לבין מכה, לחיצה או דקירה אגרסיבית המשפיעה על היריב תוך גרימת כאב, הלם, שיתוק, אובדן הכרה וכו’.
לדוגמא, בקדמת הפנים על המרידיאן השליט, קיימת נקודה המשמשת בדיקור סיני לטיפול בחוסר הכרה, כאב גב תחתון, שיתוק בפנים וכאבי שיניים קדמיות בלסת העליונה. מכת אגרוף, לחיצה חזקה או הדיפה אגרסיבית בנקודה זו, עלולה לגרום לאיבוד הכרה, כאב עז והלם. אותה נקודת דיקור המשמשת כנקודת ריפוי חשובה בתנאים מסוימים, מנוצלת כנקודת תורפה קטלנית באומנות הלחימה שלנו. דוגמא נוספת, על גב כף היד במסלול מרידיאן המעי הגס קיימת נקודת השפעה חשובה לראש ולגרון, להורדת לחץ דם, לחיזוק כללי, ולשיכוך כאבים כללי ועוד. נקודה זו משמשת באומנויות לחימה כנקודת תורפה. לחיצה חזקה בנקודה זו גורמת לכאב עז ויעילה מאוד בשחרור בריחים, חביקות וכו’.
באיזור הגב התחתון על מרידיאן שלפוחית השתן נמצאת נקודה חשובה, נקודה בעלת השפעה ישירה על הכליות. בנקודה זו משתמשים ברפואה הסינית לחיזוק, לטיפול בכאבי גב תחתון, בטיפול בבעיות אוזניים וכליות. נקודה זו הינה גם נקודת תורפה קטלנית ונלמדת באחת האפליקציות של קאטה סייפא. (לא ציינתי את מקומם המדויק של הנקודות על מנת למנוע שימוש לא אחראי בהן ע”י אנשים לא מוסמכים.) הקאטות ונקודות התורפה נלמדות בדוג’ו של דנטו אוקינאווה גוג׳ו ריו קראטה , על פי רמתו של התלמיד ובפיקוחו של מורי אילן אופנהיימר סנסיי.
אם כך, נקודות התורפה הן נקודות פגיעות בגוף אשר ע”י שימוש בכוח מזערי ניתן לגרום נזק לתוקף. הגוף האנושי מוגן בחליפת שרירים ועצמות – אלו אזורים עמידים המיועדים למנוע מחבלות, לגרום נזק לאיברים הפנימיים. מכה חזקה לאזור עמיד גורמת נזק מופחת, ממכה חלשה לנקודות תורפה. אומנות הלחימה שלנו, דנטו אוקינאווה גוג’ו ריו קראטה , שוקדת על חיזוק הנקודות העמידות כמו אמות הידיים, שוק הרגל, ירך הרגל וכו’, באמצעות תרגילי “קוטה קטאי” ותרגול בקאטה הבסיסית “סאנצ’ין”. כל זאת על מנת למנוע חדירה לאיברים הפנימיים ופגיעה בנקודות תורפה חיוניות.
סיכום
קיים קשר הדוק בין הרפואה הסינית ואומנויות הלחימה. אותן הנקודות המשמשות כנקודה דיקור לריפוי והקלה בתנאים מסוימים, משמשות כנקודות תורפה קטלניות. בעבר אמן לחימה טוב היה גם רופא טוב מבחינת “לפני שלומדים להרוס לומדים לתקן”. הדבר המשמעותי ביותר המשותף לשני הענפים הינו המניעה: ברפואה חשוב מכל למנוע את המחלה ובאומנות הלחימה למנוע את הקרב.
* המאמר ניכתב ע״י ד”ר שלמה אלבגלי
שלמה ( בעל חגורה שחורה דאן 1 ) רופא וטרינר מטפל בבעלי חיים ברפואה קונבנציונלית ומשלימה בוגר בית הספר הירושלמי לרפואה סינית, בוגר קורס אאוריקולותרפיה במכללת מדי טבע ובוגר קורס דיקור קרקפת בשיטת יממוטו. מתאמן שנים רבות ב ״דנטו אוקינאווה גוג׳ו ריו קראטה״ בהדרכתו של אילן אופנהיימר סנסיי.