על ידי Dento Goju Ryu

יהודה פנטנוביץ סנסיי ז"ל

30 בנובמבר, 1938 - אוקטובר, 2006

“היה איש קראטה מעמיק ואנליטי, וכיד ימינו הקרוב ביותר במשך 15 שנה, זכיתי להנות מהידע הרב שהיה ברשותו.”
– אילן אופנהיימר סנסיי

יהודה פנטנוביץ סנסיי ז”ל נולד כליאון פנטנוביץ ב- 30 נובמבר 1938 בעיר קלקרסדופ טרנסוואל, דרום אפריקה. הוא החל ללמוד ג’ודו בגיל 17 בדוג’ו “שאי-היוון”, אשר מנהליו ג’ק ברברידג’ ואדי סנדרלנד, לימדו ג’ודו להגנה עצמית על פי 54 ההטלות הבסיסיות של ג’יגורו קאנו סנסיי.

ב”שאי היוון” דוג’ו התאמן כ- 9 שנים עד שנת 1964, והגיע לרמת נידאן (דאן 2).

שלוש סיבות משכו את יהודה סנסיי ללימודי אומנות לחימה: כילד יהודי בארץ זרה מצא עצמו לא פעם מעורב בקטטות רחוב עם צורך להגן על עצמו, גירוי אינטלקטואלי ואתגר פיזי אינדיבידואלי.

בינואר 1961 התחתן עם אשתו נורמה, ב- 1962 סיים תואר ראשון ברוקחות (B.Sc) וב- 1963 סיים תואר שני (B.Sc HO). לאחר סיום לימודיו ב- 1964 הוצעה לו עבודה בבית הספר לרוקחות באוניברסיטת “ווסטרן קייפ שבבלוויל”. האתגר היה עצום ודרש מעבר לקייפטאון, אך הותיר לו זמן גם לעבודת מחקר וסיום התזה לקבלת תואר שלישי (MSC) ברוקחות. בקייפטאון חיפש מועדון ללימוד ג’ודו אולם במקום זאת מצא מועדון קראטה אשר בראשו עמד יו סט. ג’ון תומסון. הקבוצה למדה “קיוקו שינקאי קראטה” מתוך ספרים ובעזרת מלחים מזדמנים אשר הגיעו לקייפטאון, ועברה לא מזמן ללמוד שוטוקאן.

למרות שהכל היה חדש הוא התרשם מהמאמץ, ההתלהבות והכנות של האנשים והחליט להתחיל מחדש בקראטה. בשנת 1966 הביא תומסון את קאסיי סנסיי דאן 6 ואת שיראי סנסיי דאן 5 מיפן להתאמן איתם. הם עבדו עם הקבוצה שישה חודשים ובתום תקופה זאת ב- 1.9.1966 קיבל יהודה סנסיי שודאן (דאן 1) בשוטוקאן. לקראת סוף ביקורם נתגלו חילוקי דעות בין סנסאי תומסון למאסטרים מיפן והם ניתקו את הקשר עמו. התלמידים בקבוצה שלחו את יו תומסון ליפן בכדי למצוא שיטה חדשה. ביפן פגש יו תומסון את ג’יימס רוסו, דרום אפריקאי אף הוא וביחד ביקרו במועדוני קראטה, ראו חקרו ובחנו אומנויות רבות. 

יהודה פנטוביץ סנסיי עם אילן אופנהיימר קראטה

למזלם פגשו בדוג’ו המפורסם ביויוגי, טוקיו, את מוריו היגאונה סנסיי, אמן הגוג’ו-ריו הטוב בעולם. הוחלט ביניהם להקים מרכז גוג’ו-ריו בדרום אפריקה כשהיגאונה סנסיי מכהן כראש השיטה. עם חזרתם, עברה הקבוצה ללמוד גוג’ו-ריו, היה זה המפגש הראשון עם סגנון ה- גוג’ו-ריו ב- 27.2.72 עלה יהודה לישראל עם משפחתו.

“הייתה זאת החלטה קשה, מעבר לארץ חדשה והתחלת חיים חדשים” מספר יהודה סנסיי, “אך ההתמדה ויכולת המיקוד המנטאלית במטרה שהנם חלק בלתי נפרד מה-“דו” של הקראטה עזרו בהגשמתה”.

באולפן במרכז הקליטה של נתניה בבית גולדמינץ החל סנסיי באימונים בחוף הים. האימונים עוררו התעניינות באנשים נוספים מהאולפן אשר הצטרפו אליו. באמצעות אימונים אלו פגש כמה מהחשובים שבמדריכי הקראטה בארץ ייצר אתם קשרי ידידות והם החליטו להקים את הגוף הידוע בשם “התאחדות הקראטה בישראל.”

במאי 1972 נסע לאליפות העולם השנייה של world karate federation אשר נערכה בפריס. זאת הייתה הפעם הראשונה בה פגש את מוריו היגאונה סנסיי אשר היה בדרכו להדריך בדרום אפריקה, היה אמור להיפגש עם הדרום אפריקאים ולנסוע אתם חזרה.

בסוף הערב הראשון של התחרות לאחר שכל המשתתפים התפזרו, הבחין יהודה סנסיי בהיגאונה סנסיי שעמד מחוץ לאולם וחיכה. הוא ניגש אליו ובמהרה גילה כי הדרום אפריקאים שכחו להזמין לו חדר במלון. “והיכן תבלה את הלילה?” שאל. “כאן” ענה היגאונה סנסיי בצניעות האופיינית לו. מיד הזמין אותו יהודה סנסיי לחדרו .

את הלילה הזה מספר יהודה סנסיי הוא לא ישכח לעולם, בלילה הזה זכה לראות לראשונה את המשמעות האמיתית של ה”קי” והעצמה הייחודיים לגוג’ו-ריו. 

לפני שהלכו לישון ביקש היגאונה סנסיי לראות מעט מההתקפות הבסיסיות של יהודה.

תוך ביצוען התקרב היגאונה סנסיי ובלם אחת ההתקפות. “היקי אוקה” היה חזק כל כך עד שיהודה מצא עצמו מועף באוויר רק כדי לנחות על גבו בצדו השני של החדר.

נדהם מעצמת הטכניקה ביקש יהודה סנסיי לראות שוב את ההדגמה ושוב מצא את עצמו באותו מצב. אז הבין כי הוא נמצא במחיצת גדול אומני הקראטה בעולם. בו במקום הבטיח לעצמו כי ברגע שיאסוף מספיק כסף, ייסע להתאמן עם היגאונה סנסיי ביפן.

באוגוסט 1974 קיים את הבטחתו לעצמו ונסע ל”יויוגי-דוג’ו” בטוקיו למשך שלושה שבועות. משם המשיך לגשוקו ראשי מדינות אשר נערך באוקינאווה, נמשך שבועיים ובו השתתפו יו תומסון, דניס אחיו וג’יימס רוסו מדרום אפריקה.

ב-1984 חש יהודה סנסיי חש כי יו תומסון משנה את הקאטות ואת רוח השיטה בכלל. לאחר התייעצות עם תלמידיו הבכירים החליט להיתנתק מהזרם הדרום אפריקאי. הוא יצר קשר מחודש עם היגאונה סנסיי ובאוגוסט 1984 נסע יחד עם שלושה מאמנים כדי להתאמן אצלו.

יהודה סנסיי ארגן את בואו של היגאונה סנסיי לארץ ב- 1985 ומאז גם בשנים 1986, 1987, 1988, 1992, 1994, 1997 וגם בשנת השלושים לארגון (2002) הגיע היגאונה סנסיי להדריך.

באוקטובר 2006 באופן מפתיע ניפטר יהודה סנסיי ז”ל דאן – 8 בטרם עת.